Parafina nie jest komedogenna.

Na temat komedogenności w Internecie znajduje się dużo - za dużo. Przez ten nawał informacji tłumaczonych z innych języków, kopiowanych i wklejanych ciężko czasami wyłuskać te, które faktycznie są cokolwiek warte. No i jakim stronom należy wierzyć? Czy na pewno serwisy jak elle.com czy snobka.pl mogą być wiarygodnym źródłem informacji na temat "25 najlepszych kremów na zimę"? Przecież wszystkie wiemy, że w tego typu zestawieniach znajdują się kosmetyki tych producentów, którzy posypali złotem aby zwiększyć sprzedaż sezonową. To samo tyczy się artykułów dotyczących pielęgnacji czy urody. Znajdziemy w nich mnóstwo nieścisłości i rzeczy, które co najmniej "mijają się" z prawdą.



Właśnie tak tłumaczę sobie nieścisłość która dotyczy pojęcia komedogenności i której ofiarą padłam ja sama. Od lat uważałam, że komedogenność to nic innego jak zapychanie porów czyli komedogenna będzie parafina, olej mineralny, wazelina, lanolina i wiele innych olejów oraz emolienty tłuste, które często przewijają się w analizach kosmetyków. Otóż nie.

Komedogenność to nie zapychanie porów. Komedogenność to przyczynianie się do powstania zaskórniaków, od angielskiego słowa "comedos". I jest bardzo istotnie abyśmy byli w stanie rozróżnić te dwa pojęcia, bo teraz, kiedy to wiem, od razu łatwiej jest zrozumieć mechanizm powstawania upierdliwych, czarnych kropek na moim czole i policzkach.





Substancje komedogenne działają na kilka sposobów:
  • mogą bezpośrednio przyczyniać się zatkania porów, na skutek wpływu na konsystencję i lepkość naturalnego sebum. W zatkanym porze chętnie rozwijają się bakterie i powstaje stan zapalny.
  • powodują bezpośrednią reakcję alergiczną bądź stan zapalny - przykładem jest powszechnie stosowany SLS.
  • są same w sobie pożywieniem dla bakterii odpowiedzialnych za trądzik, głównie P. acnes, dotyczy to olejów.
  • substancje niekomedogenne mogą pod wpływem enzymów skóry, promieni UV zostać przekształcone w komedogenne.
Komedogenne jest również ludzkie sebum. Stąd też brak higieny i nadmierne jego wydzielanie mogą powodować powstanie zaskórników, a następnie trądziku.

Czy parafina jest komedogenna? Nie. Ani parafina, ani izoparafina, ani olej mineralny, ani lanolina nie są komedogenne. Czy przyczyniają się do powstawania trądziku? Tak, bo przez tworzenie okluzji na skórze tworzą bardzo fajne, beztlenowe warunki do wzrostu bakterii.





A teraz, kiedy już ręce Wam opadły i podobnie jak ja zadajecie sobie pytanie "Jak żyć?" odpowiadam: w miarę możliwości kierować się przy wyborze kosmetyków tym, aby nie zawierały, bądź zawierały jak najmniej składników z poniższych list. Wypisane tam substancje zostały oznaczone w skali 0-5 pod względem wywoływania podrażnień (Irrit.) oraz właściwości komedogennych (Comedo.)

Table 1
Ingredients and Their Comedogenicity and Irritancy
Grade (0-5) Grade (0-5)
Ingredient Comedo. Irrit. Ingredient Comedo. Irrit.
I. Lanolins and derivatives

IV. Waxes

Acetylated lanolin 0 0 Candelilla wax 1 0
Acetylated lanolin alcohol 4 2 Carnuba wax 1 0
Anhydrous lanolin 0-1 0 Ceresin wax 0 0
Lanolin alcohol 0-2 0 Beeswax 0-2' 0
Lanolin oil 0-1 0 Lanolin wax 1 0
PEG 16 lanolin (Solulan 16) 4 3 Jojoba oil 0-2' 0
PEG 75 lanolin 0 0 Sulfated jojoba oil 3 2
Laneth-10 2 1 Emulsifying wax NF 0 0-2'
PPG 12 PEG 65 lanolin oil 2 0





V. Thickeners

II. Fatty acids and their derivatives

Carboxymethylcellulose 0 0
Caprylic acid 1 3 Carboxypropylcellulose 1 0
Capric acid 2 2 Hydroxypropylcellulose 1 0
Lauric acid 4 1 Magnesium aluminum silicate 0 0
Myristic acid 5 0 Carbomer 940 1 0
Palmitic acid 2 0 Bentonite 0 0
Stearic acid 2-3' 0 Kaolin 0 0
Eicosanoic acid 2 0 Talc 1 0
Behenic acid 0 0 PVP 0 0
Ascorbyl palmitate 2 0


Behenyl erucate 0 0 VI. Oils

Butyl stearate 3 0 Cocoa butter 4 0
Cetyl acetate 4 2 Coconut butter 4 0
Cetyl ester NF 1 1 Hydrogenated vegetable oil 3 0
Cetyl palmitate 0 0 Sesame oil 3(1)'' 0
Decyl oleate 3 0 Corn oil 3 0
Di (2 ethylhexyl) succinate 2 0 Avocado oil 5(2) 0
Dioctyl malate 3 1 Evening primrose oil 3 2
Dioctyl succinate 3 2 Mink oil 3(2) 1
Diisopropyl adipate 0 0 Soybean oil 3 0
Diisopropyl dimerate 0 0 Shark liver oil 3 2
Ethylhexyl palmitate 4 0 Cotton Seed oil 3 2
Ethylhexyl pelargonate 2 3 Peanut oil 2 0
lsodecyl oleate 2-3' 1-2 Olive oil 2(1) 0
Isopropyl isostearate 5 0 Sandalwood seed oil 2 0
Isopropyl linolate 4 2 Almond oil 2(1) 0
Isopropyl myristate 5 3 Apricot kernel oil 2(1) 0
Isopropyl palmitate 4 1 Hydrogenated polyisobutane 1 2
lsostearyl neopentanoate 3 3 Castor Oil 1 0
lsostearyl isostearate 4 1 Hydrogenated castor oil 1 0
Myristyl lactate 4 2 Chaulmoogra oil 1 0
Myristyl myristate 5 2 Babassu oil 1 0
Octyldodecyl stearate 0 0 Squalane 1 0
Octyldodecyl stearoyl stearate 0 0 Maleated soybean oil 0 0
Stearyl heptanoate 4 0 Safflower oil 0 0
Tridectyl neopentanoate 0 3 Sunflower oil 0 0



Mineral oil 0-2 0
III. Alcohols, sugars and their derivatives




SD alcohol 40 0 0 VII. Pigments

Isopropyl alcohol 0 0 D & C red #3 3 0
Myristyl alcohol 2 4 D & C red #4 2 1
Cetyl alcohol 2 2 D & C red #6 1 0
Isocetyl alcohol 4 4 D & C red #7 1 0
Cetearyl alcohol 2 1 D & C red #9 1 0
Oleyl alcohol 4 2 D & C red #17 3 0
Stearyl alcohol 2 2 D & C red #19 2 0
Cetearyl alcohol + ceteareth-20 4 1 D & C red #21 2 0
Ceteareth-20 2 3 D & C red #27 2 0
Propylene glycol 0 0 D & C red #30 3 0
Butylene glycol 1 0 D & C red #33 1 2
Hexylene glycol 0-2' 0-1 D & C red #36 3 0
PG caprylate/caprate 2 2 D & C red #40 2 2
PG dicaprylate/caprate 1 0 Ultamarine violet 0 0
PC dipelargonate 2 2 Iron oxides 0 0
PG laurate 0 3 Carmine 0 0
PG monostearate 0-3 0-1 Titanium dioxide 0 0
Ethylene glycol monostearate 0 0


Glucose glutamate 0 0 VIII. Silicones

Sorbitol 0 0 Simethicone 1 0
Sorbitan laurate 1-2 1-2 Dimethicone 1 0
Sorbitan sesquinoleate 0-1' 0 Cyclomethicone 0 0
Sorbitan oleate 3 0


Sorbitan stearate 0 1 IX. Sterols

Sorbitan isostearate 1-2' 0 Cholesterol 0 0
PEG 40 sorbitan laurate 0 0 Soya sterol 0 0
Polysorbate 20 0 0 Peg 5 soya sterol 0 0
Polysorbate 80 0 0 Peg 10 soya sterol 0 1
Glycerin 0 0 Choleth 24 0 0
Glycererh-26 0 0 Sterol esters 0 0
Glyceryl-3-diisostearate 4 0 Phytantriol 2 2
Glyceryl stearate NSE 1 0


Glyceryl stearate SE 3 2 X. Vitamins and herbs

Glyceryl tricapylo/caprate 1 1 A & D additive 2 0
Behenyl triglyceride 0 0 Tocopherol* 0- 3' 0- 3'
Pentaerythrital tetra isostearate 2 0 Tocopheryl acetate 0 0
Pentaerythrital tetra capra/caprylate 0 0 Black walnut extract 0 0
Wheat germ glyceride 3 2 Papain 0 0
Polyglyceryl-3-diisostearate 4 0 Chamomile extract 0 0
Polyethylene glycol (PEG 400) 1 0 Vitamin A palmitate 1-3' 1-3'
Sucrose distearate 0 2 Panthenol 0 0
Sucrose stearate 0 0


PEG 120 methyl glucose dioleate 0 0 XI. Preservatives and additives

PEG 8 stearate 3 1 Methyl paraben 0 0
PEG 20 stearate 1 0 Propylparaben 0 0
PEG 100 stearate 0 0 Phenoxyethyl paraben 0 0
PEG 100 distearate 2 0 Allantoin Hydantoin 0 0
PEG 150 distearate 2 0 Sodium hyaluronate 0 0
PEG 200 dilaurate 3 2 Chondroitin sulfate 0 0
Laureth-4 5 4 Precipitated sulfur 0 0
Laureth-23 3 0 Water-soluble sulfur 3 0
Steareth-2 2 2


Steareth-10 4 3 XII. Miscellaneous

Steareth-20 2 1 Octyl dimethyl PABA 0 0
Steareth-100 0 0 Oxybenzone 0 0
Oleth-3 5 2 Octyl methoxycinnamate 0 0
Oleth-5 3 2 Octyl salicylate 0 0
Oleth-10 2 1 Acetone 0 0
Oleth-20 1 0 Ethyl ether 0 0
Oleth-3 phosphate 2 2 Diethylene glycol monoethyl ether 0 0
Triacetin 0 0 Ethylene glycol monomethyl ether (EGME) 0 0
PPG 5 Ceteth 10 phosphate 4 2 Xylene 4 3
PPG 2 myristyl propionate 3 2 Lithium stearate 1 0
PPG lO cetyl ether 3 1 Magnesium stearate 1 0
PPG 30 cetyl ester 0 0 Zinc oxide 1 0
PPG 50 cetyl ester 0 0 Zinc stearate 0 0
PEG 78 glyceryl monococoate 0 1 Triethanolamine 2 0
PEG 8 castor oil 1 1 Stearic acid: TEA 3 2
PEG 40 castor oil 0 0 Amoniomethylpropinate 0 0
Polypentaerythrital tetralaurate 0 0 Sodium PCA 0 0



Hydrolyzed animal protein 0 0


Jeżeli po przeczytaniu powyższego tekstu chwytacie w panice po swój krem, a na widok pierwszego potencjalnie komedogennego składnika z listy kierujecie się już do kosza na śmieci, przyhamujcie! Nie każdy składnik "surowy" po obróbce jakiej poddaje się go w trakcie formulacji kosmetyku zachowuje swoje "zaskórnikotwórcze" właściwości. Narazie mamy niewielką wiedzę na ten temat, ale na pewno to, co mogę polecić to metoda małych kroczków - jeżeli coś nam robi krzywdę to chyba chcemy wiedzieć dokładnie co?



Źródła:
thescienceofacne
pubmed
comedogenicity and irritancy of commonly used ingredients in skin care products


Następny wpisNowszy post Poprzedni wpisStarszy post Strona główna

1 komentarz:

  1. Użycie twojej twarzy jako ilustracji do tego tekstu chyba nie jest najodpowiedniejsze. O wiele bardzij do niego pasują fotki króliczych uszek z opracowania na którym się opierałaś - nie rozumiem, dlaczego ich nie użyłaś. Chyba nie da się wkleić grafiki w komentarzu, ale dla ciekawych dwa linki do obrazków:

    http://192.185.160.112/~roccococ/wp-content/uploads/2012/09/cetyl-acetate1.jpg
    http://192.185.160.112/~roccococ/wp-content/uploads/2012/09/oleic-acid.jpg

    Warto obejrzeć sobie, jakie potworne zaskórniki daje się wychodować w skórze używając substancji z tabeli powyżej.
    Na zakończenie - pomyślmy ciepło o tych wszystkich małych zwierzątkach, które oddały zdrowie i życie, żeby nam nie wyskakiwały krosty...

    OdpowiedzUsuń